Особености на дюбелите, предназначени за монтиране на предмети в бетон

бетонови дюбели

Монтирането на каквито и да била елементи към бетон може да бъде извършено с помощта на дюбели. Качественото и здраво закрепване се постига със специално предназначени за бетонови повърхности крепежи, осигуряващи стенните и таванни монтажи. Основно анкери се използват за по-тежки елементи, а дюбел за бетон за не толкова масивни предмети. Избирането на дюбели за бетон за закрепване на рафтове, картини, шкафове и други аксесоари изисква да сте запознати с някои от особеностите на този вид скрепващи продукти. за да бъдат и вашите монтажи надеждни и добри ви съветваме да изберете такива от продуктовия каталог на КАМ 04.

Видове дюбели за бетон

Разнообразни са този тип крепежи и в зависимост от начина, по който се застопоряват към бетоновата повърхност те се делят на:

  • КласическиДюбел за бетон

Това са висококачествени изделия, които са изработени от високоустойчива на натоварване пластмаса. Тези модели дюбели за бетон са известни още като „мустаци“, тъй като имат вдлъбнатини по дължината си. Същественото при този тип крепеж и е това, че са лесни за монтаж, а освен това са и лесни за разглобяване, което ги прави и толкова ефективни при позиционирането на елементи, които в даден момент можем да решим да отстраним от бетоновата стена или таван. За кухнята, за мебели, за монтиране на домакински уреди класическия дюбел за бетон ще изиграе съществена роля за този тип монтажни работи;

  • Тип нокът

Този тип бетонови дюбели са малко по-специфични. Те могат да бъдат изработени от различни материали, а не както от пластмасата при класическите варианти. Самия дизайн на този дюбел е проектиран така, че запушва отвора на стената. За да се извърши стабилно закопчаване се използва чук или професионален пистолет, който гарантира безпрецедентна стабилност и здравина;

  • Химически дюбели

Те не са от на-срещаните. Състоят се от капсула с химикал и винт от метал. При завиване в пенобетонни повърхности химикалите започват да взаимодействат с повърхността и играят ролята на лепило. Това, което е необходимо да направите при този тип крепежи е да изчакате втвърдяването на основата, което в някои случаи може да отнеме часове или дори дни. Предимството на тези химически дюбели е в това, че могат да издържат доста тежки предмети. Приложими са при монтаж на кухни или електроуреди като бойлери и други.

Важно е да се различат бетоновите дюбели от тези за тухла, тъй като резултата от инсталирането с грешен дюбел може да доведе до неприятни инциденти. Така, че ако искате да монтирате съответния детайл в бетон то е много важно да се ориентирате към крепежи, предназначени за такива повърхности.