Защо да използваме умни устройства в жилището и как помагат да живеем по-добре

Живеем в епоха, която ни дава шанс да грабим с пълни шепи от „благините“, които високотехнологичното време ни предоставя ежедневно. Възможности „дебнат“ зад всеки ъгъл – понякога ни изненадват доста приятно, а понякога просто знаем, че ги има, и не се впечатляваме.

Как обаче бихте реагирали, ако знаехте, че вашият дом може да попадне под пълния ви контрол? Нима е възможно той да има интелект и да е дотам интуитивен, че да изпълнява вашите гласови команди…? Навярно вече се досетихте, че става дума за управлението на всички във вашия умен дом устройства, които до този момент е можело да включвате и изключвате само ръчно. Останете с нас и разберете за какво става дума!

Какви са преимуществата на системата „умен дом“

Ако функционирането на техниката в нашето жилище има смарт принцип на работа и е част от системата на умния дом, нещата за нас се променят изначално – ще можем да упражним пълен контрол върху всеки един домакински уред и то от разстояние. Ето какви са останалите преимущества на умното жилище:

  • Проследяване на консумацията на енергия – подобен „мониторинг“ ще ни помогне да намалим сметките за ток, което важно е икономически аспект;
  • Всевъзможни удобства – когато управляваме устройства чрез гласови команди и изцяло през телефона си, това ще ни донесе усещане за комфорт и мобилност;
  • Денонощно наблюдения на имота – тази опция ще повиши сигурността вкъщи и ще ни помогне да защитим имуществото си;
  • Персонализирани настройки – всяко едно устройство ще придобие автономност благодарение на индивидуалния режим на работа, до който имаме достъп;
  • Спестяване на ценно време – с умния дом повече няма да ни се налага да обикаляме цялото жилище, за да включим отоплението или фурната, кафе машината или някой друг уред, който използваме често.

Можем да оптимизираме работата на доста неща в нашето жилище, така че то да бъде за нас пръв помощник в ежедневието и неизчерпаем източник на комфорт.

Върху кои устройства ще имаме контрол

Във всеки дом има десетки устройства, без които не бихме могли да водим нормален начин на живот. Всяко едно от тях има конкретно предназначение, но основното му е да прави битуването ни по-леко и приятно. Можем да автоматизираме компоненти като външните и вътрешните щори, завесите, осветлението, сензорите за пожар, конвекторите и елекрическите печки, подовото отопление, домашното видео, домакинските уреди и т.н.

Помага ли за постигането на по-голяма сигурност

Едно от водещите предимства на автоматизираните устройства в умния дом е това, че те повишават сигурността. И тук не става дума само за 24/7 наблюдение през смартфона, но и за интелигентното известяване, когато например сме забравили да изключим някой уред или сме оставили вратата на гаража широко отворена.