Кои са най-големите почитатели на гурме ястия с трюфели?

трюфелотърсач

Не е тайна, че като вкусови качества трюфелите са наистина едно от най-предпочитаните добавки в редица изискани блюда. Като очевидни ценители на скъпата подправка се сочат италианците и французите, но не липсват  и други заможни култури, при които с удоволствие се използва трюфелния аромат. Не са малко руснаците например, при които само поменаването на това, че в храната има добавен трюфель е причина да се поръча точно това ястие, независимо дали то се предлага на твърде висока цена. Както българите така и руснаците обичат традиционната си кухня, но това не е причина те да обичат по-екзотични вкусове  и да залагат с удоволствие на гозби с трюфель.трюфели

Тъй като условията в Русия не са много благоприятни за отглеждане на трюфели то тези, които живеят в България са облагодетелствани от факта, че в страната ни от десетина години черното злато успешно се култивира и отглежда. Характерна особеност на гъбата „трюфель“ е това, че тя няма кой-знае какъв привлекателен вид и по-скоро прилича на картоф, който може да бъде с размери от орех до топка за голф. Но невероятния им аромат е този, който наистина може да впечатли и да превърне едно ястие в любимо за мнозина почитатели не по-екстравагантните вкусове.

И както вече споменахме редица традиционни храни от руската култура също могат да бъдат подправени с ароматния трюфель. Невероятен вкус придава малко добавен бял или черен трюфел и всъщност особеното е в това, че наистина има с какво да бъдете изненадани по отношение на усещане. Не е случайно, че са известни още като кралски гъби, които се използват в храни, предназначени само за ценители с възможности.  Не всеки би могъл да приеме вкуса на трюфель, тъй като наистина силния аромат на гъбата в количество, което не е съобразено със спецификата на ястието може да доведе дори до замайване. Не е рядкост това, че готвачите, които работят с тази екзотична добавка споделят, че тя е толкова силна, че дори при загрята храна и вдъхване на аромата ѝ можете да почувствате опиянение.

Трюфель може да бъде намелен в регионите в Киев, където има множество гори с бук и дъб. Както и останалите страни, в които има световно известни ресторанти и в Русия тлюфель се внася от различни краища по света. Но не си мислете, че е толкова лесно откриването на тези богати на алкалоиди гъби. Характерно за тях е това, че наистина е определящо да имате специфични познания за тяхното намиране и совне това да разполагате с куче трюфелотърсач, което може да намира добри екземпляри.