Полезни съвети при работа с моторни косачки

Моторните косачки за трева отдавна придобиха голяма популярност както сред собствениците на селски дворни имоти, така и сред хората, грижещи се за обществените тревни площи. Какви са предлаганите в онлайн магазина на Бриколаж резервни части и кои са ни необходими? Как се навива кордата при тримерите и отделните предлагани видове?

Какви видове има

Основно съществуват два вида моторни косачки за трева – електрически и бензинови. Първите се използват в случай на косене на райграс при ограничено дворно пространство. Ако обаче се налага косенето на жилава трева, тръни и растения с по-дебели стъбла, както и при поддръжка на големи обществени тревни площи, бензиновите модели са препоръчителни.

При подбора също е важно да съобразим мощността на машината спрямо обработваемата площ. Ето защо е редно да прегледаме препоръките за експлоатация на отделните производители. Ние от Бриколаж можем да Ви съдействаме в тази посока с професионално мнение.

Какви резервни части са ни необходими за моторни косачки

Всяка моторна косачка за трева се разваля в даден момент и изисква подмяна на определени компоненти. Ако ги разделим на консумативи и работни части, то в първия случай периодично се изисква смяна на въздушните и маслените филтри при бензиновите модели. Към това спада смяната маслото в картера спрямо препоръките на производителя.

Във втория – трябва да се сменят елементите спрямо настъпилата повреда. Това могат да са например запалителните свещи при бензиновите моторни косачки за трева. Най-често търсената резервна част за тях са именно режещите ножове. Те често се чупят или изкривяват при удар в твърд предмет по време на косене – камък, метал и др. При моделите с корда, разбира се влакното се къса и се налага неговата подмяна.

Как се навива корда

Тример моторните косачки се използват в случаите на нужда от окосяване на тревата по краищата на двора или в близост до бордюр, стена, метална ограда и т.н. Доста често обаче кордата в подобни случаи засяда и се изисква нейното пренавиване, което за някои е досадно занимание. Нека Ви обясним как това се прави най-лесно:

 

  1. Изключете захранващия кабел от ел. контакта.
  2. Отстранете внимателно капака на ролката на спиралната пружина.
  3. Извадете ролката.
  4. Разхлабените режещи корди се изваждат и се навиват стегнато обратно по посока на стрелката.
  5. Вмъкнете двата края на влакното в срещуположните каналчета на ролката.
  6. Монтирайте ролката обратно на тримера.
  7. Отрежете част от кордата, ако е прекалено дълга.