Защо не бива да пренебрегвате отоплението с пелетни котли

котел

Ако се интересувате от различни методи за отопляване то със сигурност сте се уверили, че много голям процент от домакинствата преминават с основание към гориво на пелети. За разлика от дървата и въглищата тук има опция за много по-приятно и лесно поддържане на инсталацията. Днес ще представим отопляването с котли на пелети, които определено са една много перспективна алтернатива спрямо всеки друг вариант. А защо предстои да ви разкажем днес.

Котлите на пелети – обща информация

Това са уреди, които се използват като средство за отопляване с инсталация за парно отопление. Пелетните котли са изключително ефективни, тъй като с тях имате възможността да се погрижите за топлината и комфорта не само в едно помещение, а доста по-голяма квадратура. Със сигурност това, което е важно да отбележим е, че котлите на пелети са една много ефективна мярка, ако сте ориентирани към икономично отопление.  Никак не са малко приоритетите, които касаят употребата на котли на пелети, което реално ги прави и толкова интересни за потребителите.

За да внесем повече яснота за уреда ще изложим накратко техните ползи:

  • Използват пелети, което е повод да се приемат като едни от най-икономичните уреди, прилагащи този принцип на отопляване;
  • Енергийно ефективни са;
  • Екологични;
  • Инвестицията не е свързана с високи разходи;
  • Изключително безопасни са;
  • Локализират дим, пепел и прах в помещението, в което са инсталирани.

Сигурни и надеждни решения са пелетните котли. Все повече от моделите, които се предлагат на пазара са автоматизирани и това ги прави наистина едни от най-безупречните решения, които улесняват вашата работа по осигуряване на отопление за цялото жилище.

И ако за някои потребители това, че се налага да обособят отделно помещение за пелетния котел и нямат възможност да се наслаждават на живия пламък е проблем, то за други е невероятно удобство. Парното отопление е изключително ефективно, тъй като топлината се разпространява в различни помещения и то само с помощта на един уред – котлите на пелети.

Котли на пелети, препоръчани от експертите

Да се изберете пелетен котел не е лесна работа. Изискванията, които имате към уреда може би се свеждат единствено до неговата цена, но всеки експерт по отоплителни системи с пелетни котли ще потвърди, че наистина е много важно да се вземат под внимание някои съществени моменти, които включват марка, производител, опит на производителя и доказани решения в отоплителния сектор, ниво на безопасност и други. Следва да ви срещнем с едни от най-популярните брандове, които произвеждат котли на пелети:

  • Пелетни котли EcoSparПелетен котел  Alga Plam

Македонския производител е доста популярен на нашия пазар. Освен, че котлите са с изключително компактни размери това, което е важно да се отбележи за тях е, че могат да бъдат позиционирани на балкони и тераси без да има риск от замръзване. Наред с това котлите на македонската марка са изработени от чугунена горивна камера, която се отличава с изключително дълъг живот. Струва си да се инвестира точно в такива пелетни котли, защото са неповторимо здрави и издръжливи;

  • Котли на пелети Alfa Plam

Безспорните лидерски позиции на марката се дължат на факта, че могат да осигурят топлина за помещения до 200 квадратни метра. Те са с високо ниво на безопасност и залагат на ниския разход на гориво. А това ги нарежда сред едни от най-икономичните решения, предлагани на българския пазар;

  • Пелетни котли BURNiT

BURNiT е български производител, който се превърна в световен лидер на пазара с отоплителни уреди. Особеностите, които е важно да споменем за тези котли е, че са с микропроцесорно управление, разполагат с функция самопочистване на горелката и са изключително екологични, защото разполагат със сензор за контрол на газовете. Тези котли са малко по-скъпи, но са много високо технологично ниво, което ги прави оптимално икономични и рентабилни.