В началото на всеки ремонт е къртенето

къртене

В началото бе…къртенето. Така започва почти всеки ремонт. Естествено, че така започна и нашият. Целта на упражнението беше да се изкърти рамка за врата, да се демонтира стара дограма и да се премахне подпрозоречното пространство. Реших да се справя сама с намирането на фирма за кърти, чисти, извозва, за да съм сигурна, че у нас ще дойдат професионалисти, които са ползвали къртач достатъчно често и са осъществявали услугата достатъчно дълъг период от време, за да не се притеснявам от резултата.

 

Бях решила, че ще се поровя из онлайн отзиви на доволни клиенти, ще разгледам подробно сайта и ще проведа дълъг разговор с представител на фирмата, за да добия и лично впечатление. Не разбирам особено от подобни ремонтни дейности, но при мисълта, че иначе баща ми ще събере бойни другари (не от областта на строителството, а буквално – от армията), и ще завалят много съвети и никаква работа, предпочетох да се опитам да намеря сама алтернатива. Отоворих Google.bg, написах „Кърти чисти извозва софия„. Обадих се в две избрани от мен такива фирми от София, след като видях, че имаше много положителни коментари за тях в интернет. Опитах се да обясня какво се иска, като си бях научила добре урока.

 

Знаех, че професионалистите ще ме попитат за детайли – каква е касата на вратата, която трябва да се кърти; бетонна ли е стената и каква е старата дограма и нейните размери. Бях измерила предварително всичко, бях проверила, че касата е метална, а стената е изградена от бетон. След като се разбрахме за работата, от двете фирми ми казаха приблизителното време, за което могат да се справят със задачите, и ми изпратиха оферти. Сравних описаното и видях, че няма особена разлика в срока за извършване на работата и в цените. Точно се ориентирах към едната фирма заради малко по-ниската цена и баща ми се похвали, че намерил фирма и същия ден ще се свърши каквото трябва.

 

Доведе двама мърляви индивида с още по-мърляви чанти, които извадиха нещо като къртач и един голям чук. Значи тоя къртач сигурно е първият измислен такъв прототип, съдейки по вида му. И се започна с рамката на вратата. Пъшкаха, мрънкаха, било трудно, нямало толкова здрава метална каса, те никога не били виждали нищо подобно, а имали толкова опит…Направиха обаче боклук като за поне две съборени стени. Няколко пъти ожадняха, огладняха, уморяваха се, пушиха междувременно. Аз се сетих да питам дали няма да съберат строителните отпадъци в някакви чували. Нали и извозват, не само къртят, трябва да си носят чували. Поне така ми бяха обяснили в двете фирми, в които се обадих. Ама естествено, че носели. Извадиха едни тънки найлонови чувалчета на ролка и гордо ми ги показаха. Изгоних ги. Междувременно обаче бяха деформирали рамката на вратата, нащърбена и със сигурност щеше да се наложи да се маже след тях. Така или иначе не бяха изкъртили цялата метална каса, само бяха направили дупки на места.

 

На следващия ден дойдоха момчетата от фирмата, която аз си бях избрала. Във фирмени работни гащеризони, с куп инструменти, чували и найлони. Посъветваха ме и как да запазя максимално къщата чиста от прахта и кое как да покрия. Преди да започнат работа огледаха внимателно какво трябва да се кърти, чисти и извозва. Свърши се всичко за няколко часа. Не усетих даже кога са си събрали отпадъците, кога са натоварили. В къщата не си личеше много какво къртене е паднало. Та оттогава си знам – не се доверявам на случайни майстори. И не вярвам и на тия, които работят на „най-евтини цени”. Информирам се как вървят средните цени в бранша и гледам да намеря нещо около тях. И не съм имала проблеми повече с ремонти.