Основни стъпки при смяна на водомер

водомер

Всеки един потребител е наясно, че когато консумира даден ресурс като електричество, топла и студена вода то трябва да си плаща за него. Така например за целта се монтират измервателни уреди, които допринасят за това да се отчитат показанията и домакинствата да плащат толкова, колкото са изразходвали. Електричеството се отчита с електромер, а водата с водомер. Още при строежа на една сграда, независимо от това дали е жилищна или не се поставя водомер. Той е с определен номер и се открива партида в обслужващото ВиК дружество, с което всъщност се извършва отчитането на водата. Но тъй като и измервателните уреди се повреждат в даден момент може да се наложи тяхната подмяна. Тук обаче е важно да се спазват конкретни правила, тъй като само самото дружество, както и оторизирани фирми могат да извършват подбора дейност, а не самоинициативно самите стопани да свалят стария и монтират новия си водомер.смяна на водомери

Ето ги и основните стъпки, с които е редно да се съобразите при наложаща подмяна на водомера. На първо място се съобразете с локацията и местонахождението на имота. Тъй като страната е разделена на области и всяка една от тях се обслужва от различно ВиК дружество то всъщност трябва да потърсите съдействие от това, което е доставчик на вода и към което плащате сметките си.  Всеки оператор доставчик на вода има и списък с фирми, с които работи. Което също е определящо за това а се съобразите с факта към кое от дружествата е регистриран вашия водомер. И например ако живеете в столицата и имота ви се намира вв Вакарел, Драгалевци или пък друг софийски район то ето, че вече имате отправна точка за търсене – водомери смяна София. С помощта на правилно зададеното търсене ще можете да откриете такива фирми в бранша, които разполагат с лиценз за подмяната на стари водомери с нови.

Причините, които са характерни за извършване на смяна на измервателните уред могат да бъдат от различно естество. Обикновено живота на един водомер е около десет години. След този период самите дружества алармират за смяна, тъй като е много възможно след изтичане на срока да се появят нередности като неправилно отчитане на водата. Така в даден момент сами ще установите, че плащате вода, която реално не сте консумирали. Ето, че самите стопани сами имат интерес да пристъпят към подмяна, която реално е и в тяхна полза.  Освен морално остаряли водомери може да се наложи и подмяна на такива, които са сравнително нови. Причините за това може да е скъсана пломба или пък друг механичен проблем, който да влияе върху правилното отчитане а водата. Но всъщност каквито и да бъдат причините за това да се наложи смяна на водомера Ви то имайте предвид, че процеса следва да бъде извършен регламентирано и съобразно общите условия на дружеството, което е доставчик на водата.

И така първата стъпка е установяването на проблема и наемането на фирма, която разполага с правомощията да извърши подмяната на водомера. За столицата имате доста голям избор от оторизирани компании, но една се отличава с бързина, коректност и добри цени. Представяме Хидро Старт София – вашия партньор при всеки ВиК проблем в дома Ви. С фирма като Хидро Старт наистина ще спестите време и пари. Идеята да се доверите на лицензиран водопроводчик е наистина едно много голяма привилегия за всеки потребител, на който у се налага да смени водомера си. По този начин ангажиментите ви намаляват и всъщност цялата работа прехвърляте на фирмата, която ще свърши работата. За да се направи подмяна на водомера първо трябва да се изясни дали има реална причина за тази манипулация. В крайна сметка или трябва да има някаква повреда или пък предписание от ВиК дружеството за да се пристъпи към демонтиране и слагане на нов. При съвременните измервателни уреди вече се набляга на такива, които дават възможност да дистанционно отчитане. Ето, че може столичния оператор да предприеме такова действие и да изиска старите водомери по районите да бъдат подмемяни поетапно с нови дигитални такива.  Така, че само ако има сериозна причина за смяната тогава се търси лицензирана фирма, която да се заеме със смяната на водомера.

Наред с демонтирането обаче трябва да бъде избран и нов измервателен уред. По принцип фирмата изпълнител на работата предлага няколко варианта, които са в различни ценови диапазони. Имайте предвид, че цените на водомерите не са толкова драстично различни така, че е добре да изберете такъв, който се препоръчва като вариант, който наистина да е най-удачен за домакинството. Обикновено водомерите кат оцени варират от 40 до 60 лева в зависимост от това дали са с дистанционно отчитане или традиционно. Въпрос на преценка и финансови възможности от страна на домакинството е да изберат такъв водомер, който реално могат да си позволят.вода

След като сте избрали водомер следва той да бъде поставен от професионалист. Новият измервателен уред заема мястото на стария като за всяко действие лицензирания водопроводчик води протокол, в който се описват всички данни и показания на водомера. Документацията следва да  е изрядно попълнена, тъй като в крайна сметка от това зависи колко консумирана вода ще заплатите.предимството да се наеме фирма, която е лицензирана да извършва смяна на водомери е в това, че ангажимента ви е свързан сома с едно телефонно позвъняване и записване на час за извършване на работата. Няма нужда вие да се занимавате с документи и да ги носите в офисите на ВиК дружеството, тъй като всичко това ще бъде свършено от лицензираната фирма. Спестявате време и разбира се , разходи. Затова е най-добре наистина да се доверите на Хидро Старт София –  демонтиране, монтиране, пломбиране и узаконяване на вашия нов водомер. Не губете време в документални подробности, защото това наистина е доста сериозен ангажимент. Поверете всяка стъпка по смяна на водомера на фирма, която има достатъчно опит и квалифицирани кадри, които ще се справят максимално ефективно и ще ви спестят пари.