Специфики на стил Чън – философия и средство за самоотбрана на бойното изкуство Тай Чи

тай чи

Тай Чи е система от бойни техники, която набира изключителна популярност в нашето съвремие. В динамичния свят ,в който живеем наистина е изключително важно да разчитаме на самите себе си за самоотбрана. Освен това друга основна причина да се увеличават ежедневно почитателите на това древно китайско изкуство са и изключително високите ползи за човешкото здраве. Наричат Тай Чи философия, която сформира съвършенство между духа и физиката. Именно поради това днес ще обърнем внимание на един от най-практикуваните стилове на Tай чи – стил чън. Техниките практикувани от Тай Чи се разглеждат в пет основни стила  – Чън, Ян, У , Уу и Сун. Всеки от тях се характеризира с поддържането на духа и тялото. Многообразието от прилаганите техники до известна степен се дължат на родовете, в които са се предавали от поколение на поколение основите на съответния стил и поради това те носят имената на своите създатели.стил чън

Стила Чън се отличава с изключително ефективна система за самозащита. Това го прави и един от най-преподаваните стилове в съвременните школи по Тай Чи. От създаването си датиращо преди повече от 300 години този стил се отличава с осем техники, които и до днес са се запазили в своят автентичен вид. Това са париране, отвеждане, притискане, бутане, сграбчване, разсичане, лакът, блъскане. На пръв поглед изглежда доста елементарно спазването на тези действия, но има специално прилагане, което е характерно за Тай Чи бойното изкуство. Това са плавните движения, които се изпълняват посредством вътрешната ни енергия. А за да изпитате прилива е важно да сте напълно освободени от влияещи помисли и да сте постигнали пълна хармония на духа и тялото. Въпрос на изключителни тренировки на стила Чън са нужни за да постигнете този баланс. Освен като ефективна система за силова самоотбрана стила Чън от Най Чи се отличава и методи, които подпомагат поддържане на физическо и психическо здраве. А тези формули са изключително приложими в съвременното общество, в което човека е подложен на изключителен стрес и напрежение.

Чрез здравото и силно тяло човек може да развие своите възможности. Стабилната психика пък има отношение към това да има високо ниво на концентрация както и постигане на различни успехи самоуверено и максимално бързо. На това учи стила Чън и е факт, че много от училищата и школите, които преподават техниките на бойното изкуство Тай Чи определено наблягат на този важен за изграждането на личността стил. Ако имате нужда от повече самочувствие и търсите енергията в себе си то решението е Тай чи – стил Чън.