Теч в охладителната система: Дошъл ли е моментът за смяна на водната помпа

Охладителната система на всяка кола е от първостепенно значение за здравия двигател. Всяка една работи с охладителна течност, но за циркулацията на последната е отговорна автомобилната водна помпа.

Всяка неизправност на системата би довела до ненадеждно охлаждане, от тук и куп други проблеми. Най–лошият от тях е прегряването на двигателя. Когато той излезе от строя, ще трябва да вложите солидни средства за ремонт, за да излезете от кашата, в която сте се забъркали.

Шофирането изисква грижа и мисъл. Бъдете прецизни и отговорни. Все пак става въпрос за собствената ви кола. Ако наблюдавате теч на охладителна течност или сте свидетел на нетипичен шум, това може да е знак за скъсано уплътнение или износен ролков лагер.

При някои автомобили водната помпа е задвижвана от ангренажния ремък. В случай, че е дошъл моментът за смяна на ангренажния комплект, не подминавайте помпата. Подменете и нея.

Как се отвежда излишната топлина?

Първо и важно  условие е непрекъсната циркулация на охладителната течност. Това се случва именно чрез помощта на помпата, като мястото на действие е блокът на двигателя, главата на цилиндъра и радиатора.

Помпата е оборудвана с ротор, който е разположен на вал. Неговото движение принуждава и това на охладителната течност. Валът е снабден с уплътнение, което може да се износи и да пропусне по време на експлоатация.

Ако това се е случило и на вас, вероятно сте установили значително по–шумен режим на работа от страна на помпата. Недвусмислено се нуждаете от нова. При демонтиране на повредената не пропускайте да премахнете и всички стари уплътнения. Те също трябва да бъдат заменени с чисто нови.

След като монтирате консумативите, не забравяйте да натегнете ремъка. Впоследствие ще се нуждаете от нов антифриз. Накрая не ви остава нищо друго, освен да запалите двигателя и да определите дали всичко работи правилно.

Следете температурата

Това е едно от първите и ключови условия за предотвратяване на фатални щети. Забележите ли преминаване на стрелката в червения сектор, незабавно спрете колата от движение, загасете двигателя и установете причината.

Каквато и да е тя, нужно е да бъде отстранена в максимално кратки срокове. Ако се окаже, че действително е дошъл моментът за смяна на водна помпа, проверете наличности и цени на https://t-auto.bg/водна-помпа.html.

Някои неща не търпят отлагане. Ако искате да се радвате на изправен автомобил, бъдете отговорни и грижовни. Дори и да нямате конкретна причина, подмяна на водната помпа трябва да се осъществява според препоръките на производителя.

Животът й може да покрие пробег до 100 000 километра, но не се колебайте да го направите по–рано, ако се сметнете, че е необходимо.