Да изберем ли модерните енергоспестяващи лампи за дома си

енергоспестяваща лампа

Все повече потребители се интересуват от продукти, които са природосъобразни и екологични, тъй като те се използват по-дълго време и са изработени по модерни технологии. Съвременните енергоспестяващи лампи са компактната версия на луминесцентните. Те са предпочитани, тъй като изразходват едва 20% от енергията необходима на обикновените модели с нажежаема жичка, да произведе същия светлинен поток. Животът им също е поне 10 пъти по-дълъг. Тези съвременни продукти са измислени да заменят добре познатите артикули с нажежаема жичка и да спестят много енергия. Може да разгледате разнообразните модели предлагани от Atg.bg, търговец представящ най-добрите марки в областта.

Важни характеристики на енергоспестяващите лампи

Има специфични особености свързани с тази технология, които е добре да познавате. Благодарение на ценната информация много по-добре ще експлоатирате продуктите, които сте избрали. Тук ще ви представим няколко особености свързани с енергоспестяващите лампи:лампа

  • не ги монтирайте в затворен стъклен плафон – те разбира се не се нагряват, но с времето животът им се скъсява, тъй като в затвореното пространство с течение на времето температурата се повишава;
  • трябва да се внимава когато се поставят на открито – прекалено ниските температури, влагата и конденза, могат да имат негативно влияние върху енергоспестяващата лампа. За тази цел изберете модели, разработени за външни условия;
  • когато я извадите от опаковката я дръжте само за основата, без да докосвате тръбичките под форма на спирали;
  • интензивността на светене не се променя през времето;
  • ако замените всички крушки с нови енергоспестяващи ще намалите разхода за електроенергия на годишна база значително;
  • първоначалната инвестиция е по-висока, но тя се възвръща, тъй като енергоспестяващите лампи имат много по-дълъг живот и икономисват електроенергия.

Колкото и да е дълъг техният живот обаче, след като приключи, ако лампите са здрави ви препоръчваме да ги отнесете на място, където те се събират в търговските обекти за преработка.

Каква е светлината, която излъчват икономичните модели

Типът светлина, която ще изберете зависи най-вече от вашите лични предпочитания. Ако желаете светлината във вашия дом да се доближава до добре познатата ви във времето е хубаво да се спрете на модел крушки с цветна температура 2700К – това според специалистите отговаря на топлата бяла светлина.

Енергоспестяващите лампи с по-висока цветна температура имат така наречената студена светлина, близка до луминисцентните модели. Има производители, които предлагат и среден вариант между студена и топла светлина. Разгледайте продуктовия каталог на Atg.bg и се запознайте в детайли с различните модели и варианти. По този начин информирано ще подмените осветлението в дома си.