Има ли отношение изправността на амортисьорите към безопасното шофиране

ремонт на амортисьор

Давате ли си сметка колко е важно при шофиране да намалите звука на радиото и да слушате колата си. Малко са шофьорите, които отдават значение на това и се оказва, че са можели да предотвратят сериозни щети и разходи, а не са го направили поради безотговорност. Доброто техническо състояние на превозното средство спасява живот, намалява риска от инциденти на пътя и наистина е личен ангажимент на всеки шофьор. Днес ще ви разкрием няколко важни факта, които са аргументирани причини за смяната на амартисьорите на превозното средство. А навременната намеса на автомонтьор е сред моментите, които не само ще върнат комфорта ви по време на път, а също така ще намалят безпокойството по отношение на вашата безопасност и тази на останалите участници в движението.

Амортисьорите – важен елемент за окачването на превозното средство

Изправността на автомобилните амортисьори е в основата на приятното и комфортна шофиране. Ролята на този елемент е изключително важна за всеки вид превозно средство, тъй като е от значение при преминаване на неравности, дупки и всякакви препятствия как ще реагира колата, дали ще запази стабилното си състояние или може да провокира друга авария или инцидент.

Ако трябва накратко да опишем каква е фактическата роля на амортисьорите то тя ще изглежда така:

 • Обиране на вибрациите от неравната настилка;
 • Омекотяване на друсането в купето;
 • Намалява риска от влошаване стабилността и поведението на автомобил при завои и други препятствия;
 • Добро сцепление с пътната настилка;
 • Осигурява надеждно и сигурно спиране, въпреки, че не са пряко свързани със спирачната система;
 • Изправните амортисьори доказано намаляват спирачния път с 15 % поради това, че окачването на колата е в коректна позиция.

Ето как на практика автомобилните детайли са навързани и симбиозата при работа с тях дава една сигурност и стабилност, гарантираща на водачите безопасно  и безаварийно пътуване.

Как да разберем, че амортисьорите са за смяна

Това са въпроси, които задават водачи, които ежедневно ползват превозното средство, но идея си нямат как е устроен автомобила и какво има под лъскавата боя. Разбира се, в основата на приятното шофиране и пътуване особено на дълъг път е комфорта. Така, че ако усетите:

 • Твърдо преминаване през дупки и неравности;Амортисьор
 • Шум, наподобяващ трясък и хлопане;
 • Износване на гумите в определена част, а не равномерно;
 • Нестабилност при завои;
 • Усещане на вибрации в купето по време на пътуване;
 • Колата се поклаща нетипично дори при равен път.

Това са основните симптоми, които е препоръчително да вземете предвид с оглед на това да се вземат мерки за ремонта на амортисьорите. Естествено най-точна и коректна преценка за тяхното състояние може да се направи от професионален технически преглед. За целта колата се огледа детайлно и да се анализира окачването и изправността на амортисьорите.

Практиката показва, че първия преглед на амортисьорите следва да бъде направен след първите 80 000 километра пробег на автомобила. При установяване на добро техническо състояние водача следва да направи друг тест след 20 000 километра или при настъпване на някои от по-горе изброените симптоми. Износването на амортисьорите зависи от редица показатели и независимо от това, че внимавате при преминаването на неравности и всякакви препятствия то е неизбежно в даден момент да не се наложи да преминете през смяната на някои от амортисьорите на колата.

Авто амортисьорите биват два вида:

 • Газови;
 • Маслени.

Всеки от тях си има своите предимства и недостатъци, но когато настъпи момента да направите своя избор ви съветваме да се вслушате в съветите на механиците, които имат достатъчно опит и могат съобразно марката и модела на превозното средство да ви предоставят сигурна и надеждна информация за това какъв вариант е подходящ за вашия автомобил. А многообразие от газови и маслени амортисьори можете да откриете в онлайн магазин Autocenter.BG.