Какви витамини под формата на хранителни добавки е препоръчително да приемаме

добавки

Списъка с важни за здравето ни витамини е изключително дълъг. Един от микроелементите, които съществено с отличават като незаменимост е така популярния слънчев витамин, чиито прием се препоръчва още от появата ни на бял свят.  Д е микроелемент, който се набавят основно от слънчевата светлина и някои видове храни, а е препоръчително допълнителен прием под формата на добавка в димните месеци, когато слънцегреенето е в по-ниски стойности и това може да доведе до дефицит. Вариант за набавяне в течен вариант подходящ за деца и таблетки за възрастни можете да откриете ва категорията витамин д от bulvit.com – онлайн магазин за висококачествени хранителни добавки.

На какво се дължи  изключителната важност на Д витамина

Навярно сте чували, че друго наименование, под което е популярен микроелемента е рахитичен витамин. Това е провокирано от факта, че недостига в организма при малките деца води до сериозни проблеми при развитието на костната система. Именно здравината на костите, зъбите, ноктите, косата са пряко зависими от това дали успяваме да предоставим на организма си ежедневното нужно количество.

В този ред продължаваме с важността от синтеза или предоставянето под формата на добавка, тъй като има и други съществени за човешкия организъм ползи от Д микроелемента, които се изразяват в:

 • Предпазване от диабет;
 • Допринася за усвояването на минерали като цинк, желязо, магнезий, калций;
 • Повишава имунозащитните сили на организма;
 • Намалява риска от инфекции на белите дробове;
 • Подпомага възстановяването при грип и настинки;
 • Грижи се за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Основните жизненоважни процеси са пряко повлияни от количества витамин Д, които приемаме, така че не бива да допускате дефицит, който е причина за поява на редица сериозни заболявания.

Кога да включите хранителна добавка

витамин дСподелихме, че синтезирането на този важен микроелемент се осъществява посредством излагане на слънчева светлина. Поради лошото време и ниски температури през есенно-зимния период с основание предпочитаме да си останем у дома. Това обаче повлиява до голяма степен на стойностите на витамин Д, което налага да си го набавим чрез пълноценна храна или добавки.

Приоритетно е да имате предвид, че употребата на каквито и да било хранителни добавки следва да бъде контролирано от лекар. След направени изследвания се установяват стойностите и едва тогава се предписва съответната доза, която би била полезна за здравето ви. Сред групите хора, които се нуждаят от допълнителни количества Д хранителна добавка са:

 • Малки деца;
 • Бременни и кърмачки;
 • Възрастни хора;
 • Лица, страдащи от повишена пигментация на кожата;
 • Хора, които работят в затворени пространства и други.

Благодарение на гамата продукти от bulvit.com можете да си осигурите крепко здраве и подсилен имунитет.